30 Mart 2016 Çarşamba

Passolig ve E-bilet


İlhan ŞEN, Taner KELLEŞ, Buket ŞAĞAN, Pelin TEKBARAN
(Ortak ders çalışmasıdır.)

Çalışma linkine buradan ulaşabilirsiniz


13 Mart 2016 Pazar

Gezi bloğu nasıl yazılır ?

   Öncelikle başlıktan dolayı bu konuda uzman olduğumu düşünmeyin. Yazılarıma başlamadan önce bu türdeki bloglarla ilgili biraz araştırma yapma gereksinimi hissettim ve nasıl yazılacağına dair fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Eksik bilgiler vermiş olabilirim. Bir amatör olarak şimdiden affola...

   Gezi bloğu yazabilmek için öncelikle gezmeyi çok sevmeniz ve gezeceğiniz yerlerle ilgili bilgi edinmeniz gerekiyor. Belki içinizden gezi eşittir çok para diye düşünenler olabilir. Ancak bisikletine atlayıp kilometrelerce yol tepenler, ardından bloğunda yazıya dökenler bu işin sadece parayla yapılmayacağını gösteriyor. Bunun örneğini yazının sonunda vereceğim.
 
   Gittiğiniz yerlerde yanınızda mutlaka kalem ve not defteri olsun. Kısa kısa notlar almak bloğu yazarken büyük kolaylıklar sağlayabilir. Paylaşacağınız fotoğraflar için de mutlaka bir fotoğraf makinesi ya da en azından cep telefonunuz olması gerekiyor. Gezi bloklarının olmazsa olmazıdır fotoğraflar.

   İçeriklerinizin özgün olması belki de en önemli noktalardan biridir blog yazılarında. Bu yüzden bol bol fotoğraf çekin, yazılarınızı kendi sözcüklerinizle anlatın. Okuyucuya orada bulunma hissi vermeniz ve samimi olmanız gerekiyor. 

   Yazılarınızın uzunluğu size kalmış bir durum ancak kısa yazılar yazmak ve düzenli paylaşımda bulunmak okunma oranınızı arttırabilir. Gittiğiniz bir şehri uzunca bir şekilde yazıya dökmektense bölümlere ayırarak kısa kısa yazılar yazabilirsiniz. Örneğin şehrin tarihi yerlerini, plajlarını ya da yemek yenilecek yerlerini ayrı yazılarda ele alabilirsiniz. Böylelikle daha fazla paylaşımda bulunabilir, gittiğiniz yerleri daha iyi anlatabilirsiniz. Gezi bloklarını incelediğinizde birçoğunda böyle olduğunu görebilirsiniz. 

   Bunların dışında başlıklarınızı ilgi çekici, etkileyici bir şekilde yazabilirsiniz. Konunuzla alakalı olmasına da dikkat edin tabiki. Girdiğiniz etiketler ve sosyal medya destekleri de sayfanızın okunma oranını arttırabilir.

   Son olarak en iyi gezi bloğu örneklerine buradan, yukarıda belirttiğim bisikletiyle gezen ve bloğunda paylaşan gezentinin sayfasına ise şuradan ulaşabilirsiniz.

9 Mart 2016 Çarşamba

DARK SIDE OF THE STRAWBERRY



   İlk yazımda, gezi yazılarına geçmeden önce New York Times'ın Snow Fall haberinin incelemesini yapmıştım. Bu yazımda ise iki sayfayı karşılaştırabilmeniz için https://www.revealnews.org/ sitesinin Dark Side of the Strawberry haberini inceleyeceğiz. Haberde Abd'nin California eyaletindeki çilek üretiminin nasıl yapıldığı, çevredeki ve Abd'deki insanları nasıl etkilediği ele alınmış.

   Web sayfasını incelemeye başlayacak olursak aynı Snowfall'daki gibi karşımıza önce bir görsel çıkıyor. Görselin hemen altında da aynı şekilde haberin bölümlere ayrıldığını görebilirsiniz. Ancak bu sayfada Snowfall'dan farklı olarak bölümlere tıklayarak değil aşağıya inerek de ulaşabiliyoruz. Sayfalara ayırmak yerine tek bir sayfada uzun bir haber olarak vermişler. Haber yazısı ise Snowfall'daki gibi tren yolu şeklinde aşağıya doğru iniyor ve belirli noktalarda yazıyla bağlantılı olarak fotoğraf ve fotoğraf altı yazılarla destekleniyor. Bu web sayfasında görsellerin ve videoların Snowfall'daki kadar çok kullanıldığı söyleyemeyiz. Hatta ses kayıtlarına hiç yer verilmemiş. Kullanılan tek video ise 5. bölümden sonra yer alan animasyon. Ancak bunları kullanma gereksinimi haberin konusuna göre değişkenlik gösterebilir. O yüzden bu durumu bu sayfada makul karşılayabiliriz diye düşünüyorum.
 
   Bu haber sayfasının artı yönlerinden biri ise Snowfall'da olmayan sosyal medya linkleri diyebiliriz. Sayfanın en başından biraz aşağıya indiğiniz zaman sol tarafta çıkan paylaşma butonunu görebilirsiniz ve sayfanın en altında haber ile ilgili kişilerin twitter hesapları yer alıyor. Bunun dışında konuyla ilgili hikayesini anlatmak isteyenlere telefon numarası ve mail adresi bırakılmış. Genel olarak tasarımı da değerlendirecek olursak sayfa aynı Snowfall'daki gibi sade bir görünüme sahip.

   Snowfall sayfasında benim en çok dikkatimi çeken ve önemli olduğunu düşündüğüm özellik hyperlinklere tıkladığınız zaman başka sayfalara yönlendirme olmaması ve o linklerin aynı sayfa içinde açılmasıydı. Dark Side of the Strawberry sayfasında ise linklere tıkladığınızda farklı sayfalara yönlendiriliyorsunuz. Bu da okuyucuyu haberden uzaklaştırıyor. En büyük eksisi olarak bunu söyleyebiliriz. Ancak iki haber sayfasının da web yayıncılığı için üst düzey olduğunu belirtmekte fayda var.